Corona angstBeste mensen,

Net voor de corona Lockdown was er nog die lezing… die getuigenis waarvan we dachten: moet deze nog doorgaan?
De meesten zijn nog gebeld en ja, iedereen vond dat ze moest doorgaan. Sommige kwamen van Aalst, Turnhout… de opkomst was veel groter dan verwacht.
Mijn respect naar jullie allen is heel groot, het werd een avond die heel zeker de moeite was en die in de toekomst nog herhaald zal worden.

Ik sprak over angst, hoop, onzekerheid en soms eenzaamheid door kankerdiagnose. Een fragiel onderwerp dat los van het omgaan met kanker nu meer dan ooit actueel en realiteit is geworden voor velen van ons.

Dankjewel voor jullie positieve en herkenbare bijdrage aan deze avond.

- Vandaag (10 dagen later) ziet de wereld er plots heel anders uit. Er zijn zelfs behandelingen en operaties, die ingepland stonden, afgezegd en/of verplaatst.
Ik merk ook steeds meer angst en zelfs paniek bij mensen. Zie op een zeer korte tijd een maatschappij die ontwricht is.
Met de verschillende jobs en organisaties waarmee ik verbonden ben treden er ‘crisismanagers’ op. Op zich is dit goed want mensen zijn angstig en hebben nu te snel een oordeel en mening over de wereldsituatie die (uiteraard) niet positief is. Dus ja, veel mensen hebben steun aandacht en leiding nodig.

Wees aub terughoudend met onze vaak te negatieve gedachte over deze situatie… niemand weet momenteel wat de werkelijkheid is!

Onze zintuigen worden gebombardeerd met 2 miljoen (!!!) stukjes informatie per seconde. Bewust kunnen wij er maar 5 à 9 echt verwerken. Dus constant moeten we filteren van wat we wel of niet doorlaten. De selectie van die informatie en de interpretatie vormt natuurlijk ons wereldbeeld en wat wij als werkelijkheid ervaren.

Vandaag worden we overspoeld met slecht nieuws, teveel prikkels. Negatieve prikkels waar we zelf soms ook onbewust naar op zoek gaan. (ja, ook ik kijk écht veel meer op mijn smartphone)

Door deze Lockdown worden mensen ook geconfronteerd met een beperkte vrijheid. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn en al zeker niet met angst.
Hierdoor vrees ik ook meer voor interne spanningen, huishoudelijk geweld? Wat met mensen die het gewoon waren na werk iets te gaan drinken uit huis… doen zij dat nu thuis en krijgen ze er commentaar op? Het niet kunnen gaan sporten en een teveel aan energie hebben, wat met kinderen die je de ganse dag moet entertainen terwijl je mogelijk ziek bent of van thuis uit moet werken. Wat met mensen die een verslaving hebben, vreemd gaan en nu plots opgesloten worden. Geldnood?...

Zelf woon ik niet ver van de Nederlandse grens en zie van de ene dag op de andere verdeeldheid. Daar waar er tot voor kort een steeds fijne samenleving was zie ik nu mensen zich ergeren door de grenslijn en door het feit dat Nederland deze crisis anders wil aanpakken. Sinds gisteren staan ook containers en hekken op (grens)toegangswegen naar Nederland. Daar gaat het leven ogenschijnlijk verder, hier worden gasboetes uitgeschreven als je onnodig buitenkomt.

Ook hier weer, wees aub terughoudend met je oordeel. Plots is iedereen een expert geworden???... over 5-6 weken moeten we terug verder met elkaar gaan werken aan een hopelijk veiligere wereld. Laat ons zeker elkaar niet het hoofd zot maken.

Mensen die uit elkaars winkelkar nemen en ruzie maken in winkels is uit den boze. Er is voldoende maar we moeten ons aanpassen. Iedereen is nu meer dan ooit bang voor het onbekende.
We zijn hier gewend geraakt om steeds in een veilige en vredige wereld te leven en momenteel wordt onze maatschappij gevoed door angst.

Een Zwitserse viroloog hoorde ik gisteren vertellen dat we ook zelf een groot deel kunnen doen.
Voldoende slaap nemen, alsook goed bewegen en nu is ook voeding meer dan ooit van belang voor je immuunsysteem. Blijf open minded en wees kritisch met wat je hoort.

In Wuhan, Noord Italië, Iran, Madrid zijn recentelijk de 5G uitgerold maar het zijn ook gebieden waar de luchtvervuiling het grootst is. (veel stikstof in de lucht) Waarom zijn de besmettingen in Duitsland minder ernstig dan elders? We weten het niet en hierop zal in ’t kort ook geen duidelijkheid op komen.

Ik volg al een tijd iemand die een belangrijk coach voor mij is. Zeker in deze tijd is het belangrijk de juiste vragen te stellen. Hij kwam gisteren met 2 belangrijke vragen, vragen waar je misschien een paar dagen over moet nadenken om echt tot de essentie te komen. Richt je op de feiten en onderzoek het voor jezelf. De vragen zijn :

1 - Wat is er werkelijk aan de hand met deze hele situatie?
2 - Waar ben je werkelijk bang voor?Meestal gaat het over gedachten, gedachten die zich meestal nog in de toekomst zouden afspelen. Ik heb er ook uitgebreid in mijn boek over geschreven. Het is ‘nu’ lieve mensen dat we moeten leven… niet gisteren en niet morgen.
Blijf meer dan ooit respect hebben voor elkaar maar met een afstand nu 😊. Zoek rust, mediteer en Lach en zwaai eens naar elkaar…ook morgen komt voor jou de zon op!Reacties

Een reactie posten