Onmacht, stress, onderdrukte emoties

Vorige week interessante babbel gehad met een lotgenoot die zich, 6 jaar geleden, heeft laten behandelen met Hifu.
Een jonge 😏 eind-vijftiger die zeer positief was over de keuze van zijn behandeling.

Het was een fijn en heel open gesprek. We spraken ook over de impact van kanker en hoe het je leven zo drastisch veranderd. We spraken ook over de positieve zaken... als je geconfronteerd wordt met eindigheid ga je meestal bewuster door het leven trachten te gaan. Je gaat veel meer trachten in het nu te leven.

Een ander persoon, ook lotgenoot, kwam er even bijstaan.
W. stelde me de vraag of prostaatkanker ook al dan niet veroorzaakt, verergerd wordt door psychische en emotionele druk. Hij had al jaren een PSA-waarde van  5 en plots  ging deze naar 27. Momenteel zat W. in onderzoeken die gingen bepalen welke behandeling voor hem het beste was.
Hij zat in een zware periode. Zijn vrouw had op korte tijd 2 hersenbloedingen gehad. Van de ene moment op de andere  werd W. verzorger, huisman, kostverdiener, … Een zware ingrijpende verandering.

Mijn mening…? Ja, heel zeker. Ik ben er van overtuigd dat zo’n veranderingen in iemands leven deze  waarden doen stijgen. Van deze factoren zal je geen kanker ontwikkelen maar als er al tumoren aanwezig zijn zal deze gelegenheid ervoor zorgen dat de cellen zich sneller gaan ontwikkelen.

Ook hulpeloosheid en wanhoop zijn oorzaken die zullen zorgen voor een overproductie van ontstekingsbevorderende stoffen. In het lichaam zal noradrenaline worden afgescheiden (vlucht, vecht hormoon) alsook cortisol. (stresshormoon) Deze hormonen bereiden het lichaam normaal voor op een mogelijke verwonding. Dit door de ontstekingsfactoren te stimuleren die we nodig hebben om het weefsel te laten herstellen.
Tegelijk zullen deze hormonen ook zorgen voor de groei van tumoren.

Verandering in leefstijl is cruciaal. De vraag is hoe we onze psychologische wonden leren begrijpen en hoe we terug een relatie met ons lichaam kunnen aangaan, waardoor ons immuunsysteem wordt getriggerd en ontstekingen die tumoren doen groeien worden afgeremd. 

Zo ben ik er ook van overtuigd dat gezonde voeding, en voldoende beweging, een positieve invloed hebben op kanker.

We moeten opnieuw trachten contact te maken met onze levenskracht... zeker in moeilijke situaties.

Reacties

Een reactie posten