Café Santé, 7 maart 2017

Een paar maand geleden kwam ik in contact met de patiëntenvereniging "Wij ook". Ik kreeg de uitnodiging eens te komen luisteren naar enkele lezingen en kennis te maken met de vereniging.
Gisterenavond was er een infovergadering waar ik eens naar toe ben getrokken.

Het was in hartje Antwerpen... een mooie aangename zaal, goed georganiseerd en heb fijne mensen leren kennen.

Deze vereniging zorgt voor jaarlijks 4 voordrachten van medische experts en soms lotgenoten. Het doel is patiënten meer inzicht te bieden voor hun prostaatprobleem. Communicatie tussen arts en patiënt is superbelangrijk. Heb het gevoel dat deze organisatie hier prachtig in slaagt.

Een paar belangrijke zaken die ik voor mezelf heb onthouden zijn...


- specialisten zijn zich steeds meer bewuster van 'the quality of life' van de patiënt. Het team van urologen dat mij destijds zeer sterk adviseerde om een radicale 'zenuwsparende' operatie te laten uitvoeren zou heden ten dage dit anders aanpakken.


- geen enkele behandeling is zonder gevolgen.


- het is zelden of nooit een zwart/wit verhaal.


- actieve opvolging is niet gelijk aan niets doen. Dit kan een heel zware opgave zijn maar er is een steeds groter wordende bewustvorming dat dit de meest effectieve kan zijn.


- communicatie tussen arts en patiënt moet in blijven geïnvesteerd worden. Begijp ook steeds beter dat dit voor artsen zeer moeilijk is. (tijdsdruk)


Ik ga me zeker lid maken van deze vereniging. Je kan niet goed genoeg geïnformeerd zijn in deze wereld 😏

Reacties