Mindfulness en voeding


Yes, dit is een blog die ik al lang heb willen schrijven, hopelijk kan ik mijn enthousiasme een beetje naar jullie overdragen.

Mensen spreken me regelmatig aan over voeding en dan merk ik zeker dat bij een kankerdiagnose bijna iedereen gezonder en bewuster gaat eten en dat is uiteraard zeer verstandig.
Veel mensen verwachten dan ook een directe verandering of sommige geloven zelfs dat, nu ze een ‘gezond’ dieet volgen, mogelijk de kanker verdwijnt?

Er is al zoveel over voeding geschreven en gepubliceerd en vele boeken zijn ook echt super-interessant en geven vernieuwde inzichten maar zelf heb ik ‘gezonde voeding’ gewoon als een extra wapen gezien in mijn strijd tegen kanker. Ik was er al heel lang (ver, ver voor ik de diagnose kreeg) mee bezig.
Ik weet ook zeker dat mede door een gezonde voeding ik zolang in een opvolgperiode heb kunnen leven. (redelijk constante psa-waarden gedurende 6 jaar)

Dat onze westerse manier van eten ongezond is is een feit, te vet, te veel suiker en we eten gewoon ‘teveel’.

Ik probeer het laatste jaar ook veel, en steeds meer, te lezen over onze darmen. Het is ook steeds duidelijker dat alle sluimerende ontstekingen in ons lichaam mede het gevolg zijn van slechte voeding en een niet goed werkend darmmicrobioom.
Het is echt zeer interessant je te verdiepen in de ‘gezonde voeding’… wat zijn bijvoorbeeld de eigenschappen van gember, kurkuma, knoflook… wat met rood vlees, kan alcohol nog in je gezond leven?
Je kennis hierin (blijven) vergroten en ermee aan de slag gaan is van superbelang tegen je strijd tegen kanker. Ook het er bewust mee omgaan is belangrijk…we eten het grootste deel van de tijd gedachteloos, uit gewoonte of omdat we beïnvloed zijn door reclame…

- Dean Ornish is een Amerikaans dokter die met een programma op (prostaat)kankerpatiënten destijds een indrukwekkende ontdekking heeft gedaan.
Voor een onderzoek koos hij een groep mannen bij wie prostaatkanker zich in een beginstadium vond en geleidelijk ernstiger werd. Prostaatkanker kan zich gedurende decennia ontwikkelen. (mede afhankelijk van voeding, beweging, het omgaan met stress/angst, leeftijd, de tumor op zich, …)
Vele patiënten wordt nu tegenwoordig ook aangeraden om een middenweg te vinden tussen het risico en de voordelen van de actieve behandelvormen.( wait and see)
Dit was tot een paar jaar geleden héél anders… toen werd meteen behandeld en dat gebeurde op een meestal agressieve manier. (met in veel gevallen incontinentie en impotentie tot gevolg)
Het is over dit onderwerp dat ik al jaren mijn ervaring tracht te delen via deze blog en site.
De groep mannen van Ornish werden op een vetarm, vezelrijk dieet gezet, ze wandelden 30 minuten per dag, woonden praatgroepen bij, deden aan stressmanagement, kregen les in meditatie, lichte yoga(rek)oefeningen en leerden ademhalingstechnieken.
Na 3 maanden had deze groep mannen een hoger telomeraseniveau, wat eigenlijk wil zeggen dat hun cellen ‘beter’ verouderden. Stress is een belangrijke factor…de mannen ervaarden minder stressvolle (angst) gedachten over hun prostaatkanker.

- Het meer bewuster eten helpt ook onze (kanker)strijd. Vaak eten we onbewust en zonder na te denken bij de consequenties van wat we doen. Door middel van een eenvoudige mindfulness oefening probeer ik hier soms – en met zeer veel plezier 😉 - verandering in te brengen.

Als je de volgende keer nog eens iets eet kan je eens het volgende doen:

1/ Haal eerst even diep adem voor je eerste hap.
2/ Stel de vraag : “waarom eet ik dit?”
3/ Noteer of onthoud je antwoord.
4/ Maak een bewuste keuze om wel of niet iets te eten.

Het is een eenvoudige oefening  met als doel terug te keren naar een normaal bioritme van honger en verzadiging. Je bewuste keuze zou dus moeten dienen als reden dat je echt honger hebt.
Er zijn natuurlijk nog andere redenen waarom we eten:

Ik heb stress.. ik verveel me... ik heb zo’n trek... 't is zonde dit nog weg te gooien... ik weet niet waarom... ik voel me eenzaam... ik heb troost nodig... kan de verleiding niet weerstaan... ik wil iets vieren... de mensen rond mij eten nu ook,…

Dwing jezelf niet om iets te eten of te drinken omdat je er anders een schuldgevoel bij krijgt, heb er geen oordeel over.
Mindfulness is een manier om iets bewust te doen, niet meer en niet minder. Als je zelf bewust bent kost het veel minder inspanning om iets te veranderen.
Bewust met gezonde voeding omgaan dat is écht belangrijk.

Zelf kan ik er heel erg van genieten om te koken op een misschien ook weer een mindfulness manier. De producten die je hebt gekocht en die op je snijtafel liggen kan je eens gaan bestuderen… hoe voelt die textuur van die rode ui aan, hoe intens is de geur van gember, neem de tijd eens om te kijken hoe die look er nu precies uitziet/ruikt en misschien roept het een herinnering op. (zomerse dagen, vakantie,..)
Proef met je ogen dicht en analyseer zoals een wetenschapper het zou doen, ontdek!
Ervaar de sensatie van je smaakpapillen.
Bewust koken en met veel respect voor je producten kan echt fantastisch leuk zijn… bezie het als een reis en neem je tijd (!) … exploreer… en ook een goed glaasje bio ‘Pinot Noir’ (veel antioxidanten!) kan zeker geen kwaad. 😋
Reacties

  1. Boeiende blog! Waarom eet ik! Ik eet zo graag lekker gezond en biologisch. Mijn maaltijden geven mij directe energie... Koken op gevoel heeft mijn voorkeur. Ik heb de macrobiotiek leren kennen en een nieuwe wereld gaat voor me open. Pascale en Bekkari zijn goede inspirators om je eigen weg te vinden want wat ze ook beweren...luisteren naar je eigen lichaam en je buikgevoel volgen is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit, kurkuma,zwarte peper en olijfolie altijd samen gebruiken, beste effect. Kurkuma nooit laten meekoken,verhitten.
    Bon appetit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten